November 11, 2015

Persoalan Tentang Penyusuan Susu Ibu

Seringkali ibu menyusu, terutamanya yang baru mendapat anak pertama diselubungi pelbagai persoalan berkaitan penyusuan;


Di sini ingin saya bantu menjawab beberapa persoalan dari sudut nutrisi Shaklee. Semoga membantu!


Persoalan ibu menyusu:


IBU :
Nak buat stok dekat anak, tapi pam dah ikut jadual, power pumping pun masih tak improve.
SHAKLEE :
[ ESP BOLEH BANTU PEKATKAN SUSU, TINGKATKAN KUALITI SUSU]
[ ALAFALFA BANTU BANYAKKAN ALIRAN SUSU]

IBU:
Letih sangat, buat keje rumah, jaga baby, asyik mengepam buat stok je. Tak cukup tido! Exhausted!
SHAKLEE:
[VITALEA BANTU BEKALKAN MULTIVITAMIN LENGKAP UNTUK IBU2 LEBIH BERTENAGA]
[B-COMPLEX BANTU MELANCARKAN OKSIGEN DALAM DARAH, BANTU HILANGKAN LESU DAN MENGANTUK. MY FAVORITE NI!]

IBU:
Bengkak susu! Badan plak makin naik macam di pampam.
SHAKLEE:
[Lecithin bantu pecahkan saluran susu yang tersumbat dan ketul-ketul susu yang belum pecah. Ia juga mengurai lemak-lemak baru hasil pemakanan seharian kita]

IBU:
Saya dah start sakit-sakit badan, lenguh pinggang, kebas kaki, rambut gugur, gusi berdarah lepas bersalin ni. Sembelit pulak amat menyeksakan!
SHAKLEE:
[OSTEMATRIX ADALAH KALSIUM MAGNESIUM YANG MEMBANTU MEMBEKALKAN JUMLAH KALSIUM YG LENGKAP UTK RAMBUT, TULANG DAN GIGI IBU DAN ANAK. MAGNESIUM PULA MEMBANTU MENGURAI NAJIS2 YG DEGIL NAK KELUAR]

So, dah terjawab tak?
Harap membantu.
Jika ada persoalan lanjut atau nak sembang-sembang bab penyusuan, boleh pm/whatsapp je saya. Saya sedia membantu sebaiknya ;)

Mar 0133441609

October 17, 2015

Bayi kerap terjaga tengah malam

Proses dalam pantang ialah proses penuh cabaran. Saya panggil taaruf week/month. Hehe macam masuk universiti pulak.

Ya lah. Sebab masa ni suasana yang baru, orang yang baru dan peringkat yang baru untuk ibu, anak dan tak lupa juga untuk si ayah.

Semua kena kontrol stress, enjoy the moment. Sebab kalau pandai kawal, insyaAllah, semuanya akan jadi moment yang INDAH.

Peringkat awal, anak akan kerap menangis dan susah tidur. Jangan bimbang, ianya normal. Anak baru kenal dunia. Dalam perut, dia rasa secure. Jadi beri kasih sayang dan belaian.
Banyakkan ilmu tentang penyusuan. WAJIBKAN SUSU IBU, HARAMKAN SUSU FORMULA at least 6 bulan pertama. Sebab fasa ni menentukan kesihatan dan kekuatan dalaman anak kita.
SUSU IBU adalah yang terbaik. Tapu bapa mesti cukupkan keperluan ibu-ibu. (Bincang lebih lanjut keperluan ibu berpantang dan menyusu secara live dengan saya di 013.344.1609).
Berbalik pada isu kita, kenapa anak kerap menangis dan tak tidur malam?

=================================
3 bulan pertama, anak baru nak cari rentak waktu tidur dan waktu menyusu. Train bayi anda. Susu badan tak perlu banyak. Anak tak minum bergelas2 macam kita. Awalnya, 1-2 oz setiap jam dah ok.
Allah tak kejam. Susu ibu baru nak terbentuk, perut anak pun masih kecil. Cantik kan perjalanan Allah bagi. Doa selalu Allah cukupkan susu untuk bayi anda. Selalu bagitau bayi, susu ibu cukup untukmu sayang.. Minumlah.

Itulah sikap positif yang tak semua ibu amalkan. Maintain suasana positif dan gembira. Sebab ibu ada hormon prolaktin yang penting dalam penghasilan susu.

Selain itu, penting sangat untuk anda mengamalkan nutrisi lengkap, nutrisi utk bantu aliran susu lancar, nutrisi untuk elakkan bengkak susu serta nutrisi untuk tenaga sepanjang hari.
Sembang-sembang dengan saya tentang nutrisi ini, saya sudi berkongsi.

013.3441609
ibuikram



Anak suka makan jajan!

PENUHI KEPERLUAN NUTRISI ANAK ANDA, BARULAH MEREKA DAPAT LAWAN PENYAKIT PELIK PELIK ZAMAN SEKARANG. DENGAN IZIN ALLAH.
=================================

Anak-anak sedang membesar.
Sel dan organ mereka perlu sihat, berkembang dan membiak dengan sihat. Mana nak dapat semua khasiat? Mestilah dari pemakanan.

Tapi kita nilai sendiri. Ada anak-anak yang tak sempat sarapan. Sekadar kita bagi susu dan cereal/roti. Tengahari makan nasi di restoran atau kalau nak cepat, fast food. Petang makan roti hotdog/fries/jajan.

Sayur, buah liat makan. Air masak susah minum. Pemakanan kat luar banyak perasa, pengawet, pewarna, sos, tinggi gula, macam-macam.

Kalau kita masak sendiri pun, adakah ayam, sayur dan buah kita cukup organik??

Jika macam ni lifestyle anak-anak, kita kena rasa risau. Cerewet? Memang cerewet. NAK SIHAT MEMANG KENA CEREWET.

Kita tak boleh nak suruh industri di Malaysia ni jangan guna segala bahan cucuk/racun/awet. Mereka cari duit. Nak cepat, senang dan untung.

Tindakan kita?
Beri juga supplement (MESTI SAHKAN SUPPLEMENT YG TIADA GULA SINTETIK, YG DAH SAH SELAMAT DAN ORGANIK!) supaya lengkap nutrisi.
Barulah badan mereka kuat untuk lawan penyakit yang datang.

ibuikram <3
013.3441.609

October 15, 2015

Vitamin C dalam badan HILANG!

Meluat sangat kalau kena asap rokok. Susut abes laa Vitamin C I tau. Menci I.

#korangtautak Vitamin C ni bukan penting untuk kulit je. Tapi penting sangat untuk blood circulation. Jadi membantu elakkan muka kusam, mugrain, cepat lupa, lesu, luka lambat sembuh, ulser, jerawat, rambut gugur, dan macam-macam penyakit!

Sebab tu I meluat kalau kena asap rokok. Rasa nak marah je.

Alhamdulillah I makan Vitamin C Shaklee. Organik, bekalkan badan dengan Vitamin C setiap jam. Dan lagi penting, dah ditapis secara menyeluruh, tiada bahan asing ataupun bahan kimia.

U dah bagi badan U Vitamin C berterusan? Belum??

Meh I nak bagi harga special.

013.344.1609

#kttshaklee

October 14, 2015

Kenapa Asid Amino Mesti Ada Dalam Badan Kita?

Apa itu Asid Amino dan Kenapa Tubuh Kita Perlukan 9 Asid Amino Essentia

Apa itu Asid Amino?

Asid amino ialah unit asas bagi protein.Protein adalah bahan asas bagi pembentukan badan kita. Asid amino boleh ditakrifkan sebagai suatu molekul organik yang terdiri daripada asid karboksilik amina dan kumpulan-kumpulan berfungsi asid amino terdiri daripada nitrogen, karbon, oksigen,sulfur dan hidrogen molekul. Terdapat lebih 20 jenis Asid Amino penting yang diperlukan dalam sintesis protein bagi memastikan tubuh manusia berfungsi dengan sempurna.


Asid Amino terdiri dari dua jenis iaitu asid amino esential dan asid amino tidak esential . Asid amino tidak essential merupakan asid amino yang boleh dihasilkan oleh tubuh badan kita manakala asid amino essential tidak dapat dihasilkan tubuh dan perlu diperolehi dari sumber makanan. 9 jenis asid amino essential ialah histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, phenylalanine, threonine, tryptophan and valine

Kepentingan setiap asid amino essntial (asid amino perlu) adalah seperti berikut:

Histidine
Pembentukan dan replikasi sel


Isoleucine
Bersama gabungan leucine dan Vline, isoleucine membaiki dan membina otot selepas senaman. Ia juga membentuk hemoglobin dan membantu peredaran tahap gula dan tenaga dalam darah di samping terlibat dalam pembentukan rangkaian darah.

Leucine
Menggalakkan insulin dibebaskan dari pankreas, melindungi otot dan meningkatkan tahap penghasilan tenaga di samping meningkatkan pemulihan tisu dan membaiki struktur kulit.

Lysine
Membantu melindungi dari infeksi penyakit Herpes

Methionine
Membantu fungsi metabolisma, mengurai lemak dan ianya merupakan unsur asas sulfur di dalam tubuh. Ianya amat perlu dalam menyingkirkan logam berat seperti lead dan merkuri.

Phenylalanine
Tubuh menukarkan phenylalanine kepada tyrosine, sejenis asid amino yang diperlukan untuk membentuk protein, kimia otak termasik L-dopa, epinephrine, dan norepinephrine, dan hormon thyroid.

Threonine
Membantu pembetukan kolagen dan elastin dalam kulit. Sebab tulah pengamal ESP ni kulitnya cantik dan gebu.

Tryptophan
Hasil dari Niacin, berfungsi menghasilkan serotonin yang pentig untuk fungsi saraf dan otak. Serotonin pentin untuk tidur, menstabilkan emosi, kawalan rasa sakit inflamasi dan lain2.

Valine
Mempunya kesan stimulasi dan diperlukan untuk metabolisma otot, membaiki dan pertumbuhan tisu dan memelihara keseimbangan nitrogen dalam tubuh.


Kesan kekurangan Asid Amoni Essential ke atas Tubuh

Dah tahu kepentigan setiap asid amino essential, jadi apa pula akan jadi jika tubuh kita tidak mendapat cukup bekalan asid amino?

MASALAH PERKEMBANGAN DAN TUMBESARAN

Lysine merupakan asid amino yang memainkan peranan penting dalam memastikan perkembangan dan tumbesaran yang normal. Ia memastikan tubuh menyerap kalsium yang yang diperlukan untuk kesihatan tulang. Ia juga diperlukan dalam menghasilkan kolagen yang perlu dalam membina rangkaian tisu seperti tendon, tulang rawan dan kulit. Lysine juga secara tidak langsung membantu menukarkan lemak kepada tenaga nak merendahkan paras kolestrol. Individu yang tidak mendapat Lysine yang cukup dalam diet mereka boleh mengalami masalah pertumbuhan yang lambat, anemia, masalah kesuburan, pitam, pening dan hilang selera makan.

PERTAMBAHAN RISIKO DISERANG PENYAKIT

Kita terdedah kepada risiko radikal bebas yang membahayakan setiap hari. Unsur ini wujud secara semulajadi dalam tubuh, selain berpunca dari pencemaran alam sekitar, asap rokok, radiasi dan sinaran ultraungu. Ia dikaitkan dengan beberapa penyakit termasuk kanser dan penyakit jantung. Dalam hal ini, asid amino memainkan peranan penting bukan sahaja dalam memastikan proses dalaman berfungsi secara optimum tetapi juga melindunginya dari penyakit. Tubuh menukarkan cysteine kepada glutathione, yang merupakan antioksida berkuasa yang membantu meneutralkan dan menghalang kerosakan selular yang disebabkan radikal bebas.


KEKURANGAN TENAGA DAN DAYA TUMPUAN

Paras asid amino dalam tubuh kita memainkan peranan penting dalam kebolehan kita untuk fokus dari segi mental dan fizikal. Menurut Universiti Middle Tennessee, makanan tinggi protein yang mengandungi tyrosine yang tinggi seperti ikan, ayam, telur, produk tenusu taufu dan daging amat membantu meningkatkan tenaga dan daya tumpuan. Tyrosine meningkatkan penghasilan "neurotransmitter" di dalam tubuh seperti dopamine dan epinephrine, yang diketahui membaiki kebolehan mental untuk lebih fokus. Tanpa kuantiti tyrosine yang cukup, kita mungkin rasa mengantuk dan kurang daya tumpuan.

MENINGKATKAN KERESAHAN DAN STRESS

Tryptophan ditukarkan kepada serotonin apabila ia memasuki otak. Ianya merupakan "neurotransmitter" yang berfungsi mengurangkan rasa sakit, mengurangkan selera makan dan meningkatkan taham ketenangan. Indivdu yang selalu tidak mendapat cukup tryptophan boleh mengalami kesan negatif seperti keresahan dan stress. 

Dengan sebab itulah, asid amino amat diperlukan dalam kehidupan kita seharian. Memandangkan asid amino essential hanya boleh diperolehi melalui makanan, cara mudah ialah dengan megamalkan supplemen semulajadi yang terbukti berkesan dan selamat, bukannya supplemen sintetik yang belum tentu kesan dan faedahnya ke atas manusia. Kenapa ESP menjadi pilihan terbaik?

Serbuk ESP Shaklee merupakan sumber protein soya terbaik. ESP menyediakan 14 gram protein soya bukan-GMO berkualiti tinggi dengan semua asid amino yang tubuh anda perlukan bagi proses sintesis protein termasuk sembilan asid amino penting. Berbanding protein daripada sumber daging, telur dan tenusu, ESP adalah rendah lemak dan bebas laktosa dan kolesterol. 

Shaklee ESP:

Menyediakan tenaga berkekalan dan membantu menahan rasa lapar kerana bekalan sumber tenaga yang konsisten.Protein soya membantu mengurangkan kolesterol.Mengandungi lima vitamin B penting, separuh daripada keperluan kalsium harian, dan soya isoflavones. Kajian menunjukkan yang soya membantu dalam mengawal kestabilan hormon semasa tempoh putus haid.Protein soya bukan-GMO ini dihasilkan di bawah satu program yang digelar Identity Preservation Program (IPP), di mana kacang soya dipantau dan dijaga dengan teliti dari proses menanam hinggalah saat pemprosesannya.

Kredit ummiaidil.blogspot

INGIN DAPATKAN PRODUK SHAKLEE PADA HARGA DAN KONSULTASI TERBAIK?

013.3441.609

Ahlan, Welcome!

Ahlan, Welcome!

Contact Me!

Name

Email *

Message *

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...