Iklankan di sini

Bacaan Menarik~

Assalamualaikum!
Apa khabar semua? Saya kini berada di Besut, Terengganu. Men’setiakan’kan diri disini. Doakan semoga terus setia dan ikhlas.
Kali ini saya nak kongsi tentang satu bacaan menarik. Actually I really admire the writer’s writing [=p]
The Blindspot – By Dr Dzulkefly Ahmad
Sangat suka idea dia. Dan hari ni baca artikel dia tentang religious pluralism dalam newspaper. INTERESTING! Terasa segar balik minda saya yang dah lama berkarat sejak berenti jadi Political Science student 8 bulan lalu. TERASA NAK SAMBUNG BELAJAR!!
Moga Allah tunjukkan dan mudahkan jalan itu.. Ameen~
Back to the topic, Dr Dzul mengupas tentang Religious Plurality di Malaysia, sebuah Negara yang berhasrat untuk mengekalkan keamanan dan kemakmuran penduduknya yang berbilang bangsa, agama, kefahaman, bahasa dan budaya. Senang cerita, kot celah mana pun insyaALlah akan ada terselit pluralism tu sebenarnya. Tengok saja bila ada perayaan-perayaan pelbagai agama. Maka akan bertebaranlah ‘wishes’ antara satu kaum dengan kaum yang lain. Sedar atau tidak, sedikit demi sedikit elemen pluralism tu ada jugak. Menyamaratakan semua agama dan bangsa dilihat sebagai satu cara untuk memupuk dan mengekalkan keamanan dan persefahaman antara kaum. So bagaimana mewujudkan persefahaman antara kaum sekaligus mengelakkan terjadinya pluralism??
Err.. faham ke?? Hee.. Buat-buat la faham ye.. Siapa berminat tentang topic ni boleh la suggest kat saya buku-buku atau kupasan-kupasan menarik ok ^______~
Saya sendiri masih membaca tentang ni. Jadi belum boleh kupas lebih banyak. Dan saya berazam untuk baca lagi banyak tulisan-tulisan tentang pluralism dan tulisan-tulisan Dr Dzul… *___*
Wallahua’lam
Semoga Allah SAYANG saya, kamu dan kita semua.. Ameen~

1 comment

Safi ArRahman said...

Paham paham... hehee...