Iklankan di sini

Raut Muka yang Mendamaikan

Abu Yazid Al Busthami, seorang ahli sufi, pada suatu hari telah didatangi seorang lelaki yang wajahnya kusam dan keningnya selalu berkerut-kerut. Dengan murung lelaki itu mengadu.. "Tuan guru,sepanjang hidup saya, rasanya tak pernah lepas saya beribadah kepada Allah. Orang lain sudah lelap, saya masih bermunajat. Isteri saya belum bangun, saya sudah mengaji. Saya juga bukan pemalas dalam mencari rezeki tetapi mengapa saya selalu malang dan kehidupan saya penuh kesulitan?"

Sang Guru menjawab, " Perbaiki penampilanmu, dan ubahlah raut mukamu. Kau tahu, Rasulullah saw adalah penduduk dunia yang miskin namun wajahnya tak pernah keruh dan selalu ceria. Sebab menurut Rasulullah saw salah satu tanda penguni neraka ialah muka masam yang membuatkan orang curiga kepadanya.

Lelaki itu tunduk. Lantas berjanji untuk memperbaiki penampilannya. Selepas daripada itu, wajahnya sentiasa berseri. Setiap kesedihan diterima dengan sabar, tanpa mengeluh. Alhamdulillah, sesudah itu dia tidak pernah datang lagi untuk berkeluh kesah. Memang Allah telah mentakdirkan manusia sebagai makhluk yang paling indah. Bentuknya begitu sempurna, sehingga di pandang dari sudut mana pun manusia itu kelihatan cantik dan serasi. Jadi anugerah in jangan dinodai dengan penampilan yang buruk, sebagaimana sabda Rasulullah saw, “Sesungguhnya Allah itu cantik dan mencintai kecantikan.”

Maaf in advance kalau raut wajah saya tidak mendamaikan jiwa kalian. ** Mari sama-sama maniskan muka,supaya tiada tanda-tanda seorang penghuni neraka, Nauzubillah!

Moga Allah sayangkan kita semua Ameen!

No comments