Iklankan di sini

ketagih kopi?

Assalamualaikum,

Ok sini kita bukan cerita tentang orang yang suka minum teh dan kopi sekali sekala ye. Ketagih kopi @ kafein ni maknanya setiap pagi ke malam suka minum kopi terutamanya untuk berjaga malam dan untuk bertenaga buat keje.



Biasanya students dan orang yang kejenya memerah otak di tengah malam suka mengamalkan kopi. So jom kita tengok sket isu ni.

Kafein ini biasanya datang dari kopi, teh, kola, guarana, dan sebagainya. Kafein biasanya selamat digunakan oleh orang dewasa dalam kadar yang sedikit. Walaubagaimanapun, ianya merbahaya pada kesihatan sekiranya di ambil dalam dos yang banyak. Anda nilai sendiri, kalau dah tiap-tiap malam minum kopi lebih dari segelas, ya, itu dikira dos yang banyak ye.

Apa akibat pengambilan kafein yang berlebihan?

                                  Insomnia
nervousness and restlessness
 headache
anxiety
agitation
 chest pain
ringing in the ears

Heart conditions: Caffeine can cause irregular heartbeat in sensitive people. Use caffeine with caution.
Kafein akan menyebabkan denyutan jantung yang tak stabil. Yg ni mak saya hadapinya. Alhamdulillah now lepas treatment dah ok.

Diabetes: Some research suggests that caffeine may affect the way the body uses sugar and might worsen diabetes. But the effect of caffeinated beverages and herbs has not been studied. If you have diabetes, use caffeine with caution.

Diarrhea: Caffeine, especially when taken in large amounts, can worsen diarrhea.

Irritable bowel syndrome (IBS): Caffeine, especially when taken in large amounts, can worsen diarrhea and might worsen symptoms of IBS.

Glaucoma: Caffeine increases the pressure inside the eye. The increase occurs within 30 minutes and lasts for at least 90 minutes after drinking caffeinated beverages.

High blood pressure: Consuming caffeine might increase blood pressure in people with high blood pressure. However, this effect might be less in people who use caffeine regularly.

Weak bones (osteoporosis)

Tudia… Isnt that scary??

Preggy n breastfeeding woman pun kena jaga2 jangan sampai lebih dari 200mg per day, bersamaan 1-2 cup sehari sahaja. Cup ok bukan mug. Hehe.. Sebab kafein tu akan passes into breastmilk dan sampai pada baby. Sooo baby dapat kafein??? No no no…

Ok now, macam mana nak buat kalau anda dah ketagih kopi/benda2 kafein ni?

Kenalah reverse. Lawan lawan lawan sebelum keadaan anda lebih teruk lg. Saya dulu pun kuat minum kopi 3 in 1. Ada la 1 brand ni. Tp lama2 dapat gastric, tangan selalu menggeletar, tapak tangan selalu basah, mudah nervous, jantung tiba2 berdebar….. Sekarang dah berjaya tinggalkan habit tu. Masih minum kopi/teh, tapi pada kadar yang biasa biasa saja..

Anda boleh, yakinlah.

Cuma dalam pembacaan saya, Kalau nak berhenti kafein ni kena slowly. Sebab dia ada reverse effect/symptom seperti sakit kepala. Tapi tak pe, nak sakit sikit ke sakit banyak nnt? Huhu.. Mungkin dalam 2 3 hari anda stop kafein tu akan buat anda sakit kepala. Tapi lama2 badan anda akan adapt balik dengan keadaan kurang kafein, insyaAllah.

Bagaimana supplement Shaklee mampu membantu anda?



Ketagihan kafein atau pain killer dan panadol dapat dibantu dengan mengambil Vitamin B Complex.
B complex Shaklee SANGAT membantu menghilangkan ketagihan tersebut, menyembuhkan sakit kepala/migraine, melancarkan peredaran darah, anti stress dan memberi tenaga extra kepada anda, InsyaAllah.

Sape nak try?

Marhamah | 0133441609



No comments