Iklankan di sini

BAHAYA JANGKITAN VIRUS PADA ANAK



Dua hari lepas, lepas magrib Haris cirit birit dan muntah. Lepas tu setiap 30 minit ke sejam dia akan muntah dan cirit birit lagi. Berterusan sampai pukul 5 pagi! Memang Ibu ngan Baba tak tidur la.. Sebakul baju ngan tuala2 dia kena muntah. Berganti-ganti. Mula-mula dia kena, kami takde la terus bawak pegi jumpa doktor. Just monitor dulu suhu badan, pucat ke tak macam tu la.

Langkah pertama mmg saya stopkan makanan berat. Bagi air suam + mealshakes je supaya dia ada tenaga. Sebab mealshakes ni lengkap mineral dan vitamin dah. Ini dah cukup melegakan. Mula-mula dia nampak pucat pastu lembik je. Alhamdulillah lepas bagi Mealshakes tu bibir dia dah pink2 balik. 



Pagi esoknya kami pegi klinik. Doktor kata dia mungkin kena jangkitan virus dari kawan-kawan dia kat taska. Walaupun mungkin budak tu datang taska dalam keadaan dah tak muntah, tapi virus tu masih ada pada dia dan boleh berjangkit. Dan sangat mudah merebak melalui udara.

Apa yang doktor suruh buat ialah stop makanan termasuklah susu badan. Bagi ORS (air garam) dan ubat tahan muntah je.

Dan kena steril tandas sebab tu tempat najis dia dicuci. Virus & bakteria tu ada kat situ. Tuala dan baju-baju dia yang dah kena muntah @ najis tu kena basuh asing, bersih-bersih. Jangan letak merata-rata atau biar lama-lama.

Balik tu, ibu terus bagi ORS. Dan sebab Haris asyik mintak nasi (lapar la tu) Ibu bancuh lagi mealshakes utk dia. Terus tidur lepas tu.

Now masa Ibu kemas rumah. Ibu basuh semua baju dia.

Dan untuk steril toilet, Ibu syukur sangat sebab ada Basic H Shaklee. Bancuh 5 titik je dalam 1 baldi, jirus seluruh toilet dengan air tu, pastu berus sikit rata-rata pakai berus panjang yang keras tu. Ibu cuci semua termasuk paip, kepala paip, mangkuk tandas n flush. Sebab kita tak tau kuman tu ada kat mana kan.. Lastly bilas je dengan air paip. Done!

Sangat mudah dan bersih sangat. Bau dia pun fresh je. Tak payah pakai dettol, clorox,pencuci yang kuat bahan kimia tu. Bahaya nnt macam mana Ikram nak masuk tandas nih. Kalau pakai Basic H ni, tak bahaya langsung pada anak-anak. Dulu saya ada post pasal Ikram basuh sendiri mainan-mainan dia guna Basic H ni. Diperbuat dari jagung je pun. Memang natural.

Selain tu Ibu mop jugak seluruh lantai rumah dengan air bancuhan Basic H ni. Sgat mudah, bersih dan natural. Tak payah bilas pun! Malah Ibu guna jugak untuk lap badan Ikram kalau dia ada muntak sikit-sikit. Ibu guna botol spray tu untuk sembur kat badan, tangan, kepala dan muka especially kalau dia demam. Ia mampu menyejukkan badan macam fungsi air asam jawa atau air bunga raya. Malah ia juga berfungsi sebagai antiseptik menghapus kuman secara selamat! Basuh botol susu dan sayur sayuran pun boleh.

Senang. Sekali jalan je. Dalam masa sejam je macam-macam boleh buat. Kita ni kalau anak sakit, mesti kalut2 nak masak la, nak makan, mandi, nak layan kerenah dia yang bertambah lagi.

Keseluruhannya, rangkaian produk Shaklee memang sangat memudahkan saya sebagai Ibu dan isteri.

Ni baru cerita pasal Mealshakes dan Basic H liquid.

Belum lagi masuk cerita Nutriferon, ESP dan B Complex yang sangat membantu beri tenaga tambahan, elakkan sakit kepala dan pening sebab tak cukup tidur.

Nanti kita sembang lagi ye. Kalau nak exclusively chat dengan saya pun boleh.

Just sms @ whatsapp di 0133441609.








posted from Bloggeroid

No comments