Iklankan di sini

Kenapa SET BERSALIN SHAKLEE jadi pilihan saya?

Anda sedang hamil? 

Pening nak pilih Set Pantang apa lepas bersalin nanti?


Ini peringatan mesra dari saya. BUAT RESEARCH! Bagi ibu-ibu muda baru, banyakkanlah buat perbezaan produk sebelum membeli. Saya dah merasai betapa ruginya saya menghabiskan duit, masa, tenaga malah mengorbankan badan sendiri seba tersalah pilih produk.

Sebab dulu saya kurang buat perbezaan. Ye lah, tak pernah ada anak. Tak tau isu-isu apa yang perlu di ambil perhatian selepas bersalin. Bersalin czer pulak tu.

Saya faham sekarang ni terrrrlalu banyak produk-produk kesihatan di pasaran. Tengok testimoni @ orang promote memang tergoda. Perangai asal tengok, tergoda, beli. Asal tengok, tergoda, beli. Sangatla tak elok. Sebab tu ALLAH suka orang yang yakin dan istiqamah. Cek betul2 produk apa nak beli, yakin dan istiqamahla guna. Kalau asyik tukar-tukar, takut mudarat pula badan kita nanti.

Berikut pengalaman peribadi saya untuk panduan anda dalam memilih Set Bersalin/Berpantang.

1. Kalau anda dari muda dah biasa makan jamu, then ITS OK untuk pilih Set Bersalin yang berasaskan jamu. Sebab jamu ni sifatnya panas. Macam saya, badan tak tahan panas. Kononlah nak pakai bengkung, pilis, param bagai. Sekali tempek kat dahi dan lengan, merenyam kepanasan. Berhari-hari sakit kepala. Nak fokus kat anak pun tak boleh.

2. Brand yang berbeza akan ada set yang berbeza. Ada yang sediakan bengkung, mandian, pencuci bawah, jamu dan ada yang asing-asingkan. Kaji, baca sama ada betul-betul anda akan pakai benda-benda tu? Lihat kapasiti anda, siapa yang akan jaga anda, tahap kesihatan anda lepas bersalin. Kalau anda berpantang sendiri tanpa bantuan penuh (kalau suami je yang jaga itu belum bantuan penuh ye.) Anda mungkin susah nak pakai bengkung yang bertali berselirat bagai tu. Nak pilis, param, lulur apa semua tu memungkin kan ke? Haa semua ni kena tengok.

3. Mengganggu penyusuan tak? Setengah baby tak tahan panas. So bila mak makan jamu, terhasillah air susu ibu, dapat kat anak, maka kalau tak sesuai akan sebabkan ruam. Kalau teruk, boleh sampai tahap alahan.

4. Harga. Berbaloi tak dengan kesan yang badan anda dan bayi anda dapat? Untuk anak pertama saya, Set Bersalin yang saya beli tu telah dibuang begitu saja. Harga sampai rm300 ok.


Lepas umur anak saya 3 bulan, dia kena eczema. Lepas ni lah saya jumpa dengan produk Shaklee. Saya buat research lama sebelum decide nak start beli Shaklee. Sebab saya dah tak nak membazir dan saya nak sesuatu yang boleh diamalkan lama, selamat dan berkesan. Saya bukan orang senang nak main beli buang beli buang!

Alhamdulillah, kalau nak tau saya siap buat istikharah sebab dah banyak guna macam-macam produk untuk eczema. Dipendekkan cerita (cerita panjang pasal eczema boleh dibaca di entry yg berkenaan). Saya pun mula guna Set Berpantang Shaklee walaupun masa tu anak dah umur 8 bulan! Sebelum lagi terlambat, baik saya bertindak.

MashaAllah. Memang kesannya terasa hasil konsisten dan tak tukar-tukar produk. Saya yakin dan konsisten. Makan ikut jadual. Air masak 2-3 liter. Memang terasa sangat perubahan badan. Masalah saya lepas pantang antaranya rasa tak segar, lesu, moody, period tak lancar, SUSU BADAN SIKIT!, anak eczema + alahan, sakit lutut, kaki kebas2, kulit kusam. FUH!! Tak sangka bila senaraikan, banyak rupanya. Huhuhu...

Saya mula-mula guna ESP, VITAMIN C, ALFALFA dan OSTEMATRIX.
Kesan yang saya rasa sangat banyak lepas sebulan saya amalkan.



1. Hilang sakit lutut dan kebas kaki. Ini sangat penting sebab memudahkan saya solat dan bekerja sebagai surirumah sepenuh masa time tu.
2. Susu badan pekat dan banyak. Syukur alhamdulillah. Sampai sekarang anak saya masih menyusu. Esok umur dia 2 tahun. Bebas susu lembu!
3. Bekas czer saya dah tak nyilu dan berdenyut. Boleh bangun, duduk, sit up, lipat2 badan sesuka hati.
4. Paling rasa best sebagai wanita, kulit makin cantik dan halus. Habis parut-parut, selulit semua makin pudar. Now dah dekat 2 tahun amalkan. Memang bebas parut.
5. Keloid dah sangat kurang. Bekas line czer cantik dah. hihii
6. Emosi lebih stabil, masih boleh senyum dengan kesibukan dan keletihan seharian. InsyaAllah.
7. Suami berpuas hati ^____^ yang ni pm la ye kalau nak tau lebih lanjut.
8. Berat badan ideal yeayy!
9. Rambut, gigi dan gusi saya sihat.
10. Anak saya sembuh eczema. Dari alahan dengan macam-macam, sekarang dah boleh makan seafood bagai.

SYUKUR SYUKUR SYUKUR.
INILAH LIST KESYUKURAN SAYA SEKARANG.

KELEBIHAN SET BERSALIN SHAKLEE ialah:

1. Natural, tiada kesan sampingan merbahaya, tidak panas.
2. Boleh digunakan oleh ibu yang bersalin normal mahupun czer.
3. Takde pilis ke apa tempek2 tu. Yang tu kalau nak boleh cari sendiri. So tak membazir bagi siapa yg taknak.
4. Takde bengkung. So saya boleh beli bengkung yang sesuai untuk saya. Bagi orang czer, bengkung bertali sangat tak sesuai. Kena pilih yang zap on.
5. LENGKAP. Lengkap ni bermakna dari hujung rambut sampai hujung kaki, luaran dan dalaman. Tak payah dah beli produk-produk melambak kat pasaran yang ilkan nak gebu, nak tegang, nak suami melekat, nak kempis perut. Sebab Shaklee ni menyediakan rangkaian vitamin berkualiti yang diperlukan oleh badan.
6. Harga pun lebih kurang je dengan harga Set Bersalin di pasaran.
7. Boleh pilih ikut bajet. Katakan bajet sikit, bulan ni boleh beli 2 jenis dulu, bulan depan beli yang lain untuk lengkapkan. Sebotol boleh tahan 2 3 4 5 bulan!
8. NATURAL, SELAMAT. Shaklee ni syarikat supplement besar yang dah beroperasi dan buat research lebih 60 tahun. So kenapa kita nak yakin dengan produk yang katanya cepat kesan tapi sebenarnya bahaya pada badan. Cepat putih, cepat kurus, cepat montok, eee scaryyy kalau tau kesan sampingannya.
9. HALAL. Ini memang tiada sangkaan lagi. Jakim dah luluskan.

Dari pengguna biasa, saya kongsikan apa yang saya rasa dengan ibu-ibu lain. Hasilnya, saya dapat membantu Ibu Ibu lain yang ada masalah kesihatan seperti saya.

Sangat penting untuk kita ibu-ibu pastikan kita selesa dan sihat sebab yg paling penting masa ni (umur anak 0-2 tahun) ialah nak fokus pada penyusuan anak. Kenapa penting sangat nak fokus pd penyusuan anak?

Nanti kita masuk tajuk ni plak ye.

For now, ini saja yang dapat di kongsi.

Boleh pm saya 0133441609 atau di facebook https://www.facebook.com/MarishDec

No comments