Iklankan di sini

GEMUK SEBAB KALORI TERLEBIH KE?

Adakah terlebih kalori yang menyebabkan kegemukan?

Bukan kalori sahaja punca obesiti tau.


Godek2 website Dr. Jamie, and I found this!
Ramai orang ingat overconsumption of chalorie adalah penyebab obesity atau mudah kata GEMUK.

Tapi yang kita tak tau ialah kenapa kita asyik nak makan makan dan makan.

Semua manusia normal ada sejenis homon namanya LEPTIN. Leptin ni terbentuk oleh lemak-lemak sel kita yang SEPATUTNYA berfungsi untuk menghantar signal ke otak untuk suruh kita STOP  MAKAN.

Tapi bila LEPTIN tak berfungsi, ini akan menyebabkan BRAIN STARVATION (kebuluran otak? Bhahaha sila jangan translate satu2). Ok serius. Betul ni. Otak tak dapat lagi hantar signal DAH KENYANG atau TAK PERLU MAKAN.
Inilah antara 30% penyebab obesiti!

Penjelasan macam mana boleh dapat KEGEMUKAN.
Please check these out.

1.       [Terlalu kurang fiber]

Menyebabkan hubungan antara hormone LEPTIN terputus! So otak tak boleh nak kawal rasa nak makan tu. Cukup fiber, insyaAllah dapat hubungkan sel-sel LEPTIN.

2.      [ Kekurangan MicroNutrient]

Micro Nutrien ni ialah VITAMIN, MINERAL dan ANTIOKSIDAN. Ni la yang saya duk bersungguh merepek2 suruh ambik Shaklee. 3 benda ni amat penting bagi mengelakkan kerosakan sel. Apa yang boleh merosakkan sel? Persekitaran, makanan berjeruk, makanan dalam tin, makanan terlebih masak, makanan frozen (kebanyakan revolusi makanan menyebabkan kerosakan sel).
Sebab tu kena ambik multivitamin bagi mengekalkan yang bertiga ni dalam badan.

3.       [Kekurangan Omega 3]

Omega 3 ni terdapat dalam ikan laut dalam. (keduanya adalah anti-radang dan anti-Alzheimer: pelupa). Omega 3 yg cukup mampu meningkatkan kecerdasan otak, memecahkan lemak degil, melegakan radang dan mengawal nafsu makan.



4.       [Terlebih Omega 6]

Omega 6 pulak terdapat dalam seed oil dan corn-fed animals macam ikan ternak, daging, ayam yang menyebabkan alahan dan radang.

5.       [Terlalu banyak TRANS FAT!]

Trans fat ni tak boleh di hadam tau! Lemak degil. Jadi dia akan duduk la dekat salur darah dan hati. Tu la penyebab kita tak dapat kurus dan tak dapat menyerap khasiat makanan.  ia jugak penyebab sakit jantung dan strok. Scary!



6.       [Terlalu banyak GULA!]

Yang ni lagi scary! Air manis ambil berapa gelas sehari? Ingatlah gula adalah makanan kepada sel-sel kanser.

Kesimpulannya, Dr Jamie kata terutama kepada wanita, jangan skip OMEGA dan PROTEIN. Untuk kecantikan dan kesihatan.

So, Nampak tak kelebihan OMEGA kat sini. Ia dapat mengaktifkan hormone LEPTIN untuk hantar signal SAYA DAH KENYANG pada OTAK. Fiber, protein dan multivitamin pula bantuan yang sangat perlu semua orang dapatkan. Kurus dan sihat dan cantik. Sape taknak!?

Yuk beli Omega untuk Mak, Ayah, Nenek, Adik dan ANak.

Semua wajib makan sebab banyak sangat kelebihan. Yang paling ketara ialah untuk rendahkan kolestrol, kegemukan, asma, eczema, radang, sakit sendi, kecerdasan minda, bayi dalam kandungan serta kesihatan organ-organ penting.

Untuk pembelian paling berbaloi, dan konsultasi percuma hubungi:

Mar 0133441609 atau


Sumber:

http://www.jamieoliver.com/us/foundation/jamies-food-revolution/news-content/what-s-wrong-with-our-food-quantity-or-q

1 comment