Iklankan di sini

SERANGAN PANIK @ PANIC ATTACK

SERANGAN PANIK atau PANIC ATTACK ini sangat jarang kita dengar. Tapi bagi yang mengalaminya, ia adalah seperti berada antara hidup dan mati. Serangan panik atau ketakutan yang luar biasa biasanya terjadi tanpa sebab yang jelas. Ia menimbulkan reaksi badan tertentu.

Orang yang mengalami serangan panik ini dapat merasa seperti hilang kawalan diri, gelisah, takut, seperti terkena serangan jantung malah terasa seperti nak mati. Gelajalanya adalah berbeza mengikut apa yang telah dilalui oleh individu.

Pelbagai gejala serangan panik


Serangan panik atau panic attack yang terjadi berkali-kali dipanggil panic disorder.

Gejala Panic Attack:

Berdebar-debar
dada yang tak selesa
panik tanpa sebab
berpeluh-peluh
nafas pendek
sesak nafas
demam/dedar
rasa panas/sejuk
loya
hilang selera makan
kaki dan tangan lemah
perut sebu
menggigil
perasaan yang tak menentu
susah tidur
gastrik

Punca:

pengalaman masa lalu yang pahit
kehilangan orang tersayang
ketidakseimbangan hormon serotonin dalam otak
penggunaan dadah

Antara Cara-Cara Mengurangkan Gejala ialah di sini Saya sendiri banyak baca dari pelbagai sumber lain. Anda boleh cuba mana-mana kaedah yang serasi. Macam saya, saya suka mandi dan baca tafsir Al Quran sampai saya tertidur ;)

Selain itu, saya juga mengamalkan pemakanan supplement seperti yang ducadangkan oleh Dr Zubaidi.
saya suka baca blog beliau yang panjang lebar terangkan tentang Panic Attack ni. Dr Zubaidi Anxiety DisorderSaya telah mengalaminya sejak trauma terlibat dalam accident bulan lepas. tapi alhamdulillah sedikit sebanyak dapat saya cuba kawal. insyaAllah akan saya kongsikan lagi lebih maklumat berkenaan isu ini.
Saya amat mengalu-alukan anda yang melalui serangan ini untuk berhubung dengan saya di whatsapp 013-3441609 untuk berkongsi rahsia menangani serangan panik ini bersama-sama.

*Saya amalkan dan saya jual supplement untuk pengidap Panic Attack/Disorder dengan khidmat nasihat serta pengalaman sendiri dalam menghadapinya. Jangan segan hubungi saya untuk berkongsi cerita atau untuk dapatkan khidmat nasihat pemakanan supplement.

Terima kasih.

013-3441609
PN MAR

No comments